Zawartość Twojego koszyka
Twój koszyk jest pusty.
Reklamacje i zwroty
Zgłaszanie reklamacji, informacje o przebiegu i rozpatrywaniu reklamacji, zwrot towaru.
Twój koszyk jest pusty.
Latem ogród jest domem dla wielu osób. Zwłaszcza w ciepłe dni przebywanie na świeżym powietrzu jest znacznie przyjemniejsze niż w mieszkaniu, nawet jeśli jest klimatyzowane. A że spędzamy tyle czasu na świeżym powietrzu, to najczęściej mamy ochotę tu na gotowanie, a raczej grillowanie. Niezależnie od tego, czy planujesz imprezę dla przyjaciół, czy po prostu lunch dla partnera lub dzieci, grill będzie doskonałym wyborem. Wybierając go, dobrze jest wziąć pod uwagę to, jak często i dla ilu osób będziesz grillować. Dostępne są grille węglowe, elektryczne i gazowe. Mogą być mobilne, przenośne, posiadać miejsce do przechowywania... Każdy z nich ma swoją specyfikę, a także ograniczenia. Na przykład węgiel drzewny nagrzewa się chwilę, ale potem świeci przez długi czas. Grill elektryczny nie osiąga tak wysokich temperatur, jakie byśmy potrzebowali w przypadku niektórych przysmaków. Posiadając grill gazowy trzeba „pilnować” dopływu gazu, a przede wszystkim bezpiecznie go przechowywać.
Podstawowe pytanie brzmi: czy można grillować na balkonie? Odpowiedź wydaje się prosta: tak. Prawo nie zabrania tej przyjemnej aktywności. Ale nie tylko prawo powinno decydować w tym sensie. W przypadku grillowania na balkonie należy także wziąć pod uwagę jakość stosunków sąsiedzkich, sytuację w domu i przede wszystkim wybrać odpowiedni grill. Nie każdy nadaje się na taras czy balkon. Kodeks cywilny nakłada obowiązek nie „dokuczania” sąsiadom nadmiernym hałasem, dymem i zapachem. Przed samą imprezą warto zapoznać się z regulaminem domu, w którym dom może ograniczyć tę aktywność. Gwoli ścisłości przypominamy, że należy przestrzegać zasad odpoczynku nocnego (rozpoczyna się o godzinie 22:00).
Jeśli planujecie większą imprezę, na pewno warto poinformować o tym najbliższych sąsiadów, a może przywieźć im kawałek jako zarobek. W tym kontekście grillowanie na balkonie w bloku jest tematem jeszcze bardziej intensywnym. Jeśli w domu jest tylko kilka osób, które się znają, jest większa szansa, że się znacie, więc okazjonalna impreza przy grillu nie zakłóci Waszych relacji. W blokach, gdzie jest dużo mieszkań, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Nieważne jak bardzo się starasz, zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie miał problem. Warto więc minimalizować ryzyko, wybierając odpowiedni sprzęt, a nie próbując udowadniać, że „ma się prawo” grillować.
Pierwszą praktyczną zasadą przy wyborze grilla na balkon jest to, że szukasz grilla, który nie poradzi sobie z prawdziwym „ogniem”. Zapomnij więc o klasycznych grillach węglowych. Wyjątkiem są mieszkania posiadające ogródek od frontu – w tym przypadku można także skorzystać z klasycznych grillów ogrodowych na węgiel drzewny. Grille elektryczne lub gazowe idealnie nadają się na balkon. Producenci oferują nawet wersje przeznaczone specjalnie na balkony, są one zazwyczaj mniejsze i mają wydajność dostosowaną do potrzeb apartamentowca. Zanim kupisz grilla, dowiedz się, ile tak naprawdę masz miejsca na balkonie. Spodziewaj się nie tylko samego grilla, ale także miejsca do przechowywania gotowych produktów. Odpowiedni jest na przykład stół do serwowania. Oczywistym elementem powinien być także stół i krzesła lub inne meble ogrodowe. Do mniejszych balonów nadaje się drewniany składany zestaw balkonowy firmy Fieldmann.
Jednym ze sposobów na poradzenie sobie z grillowaniem na balkonie w bloku jest postawienie na patelnie i płyty grillowe. Ich zaletą jest to, że można ich używać zarówno w piekarniku, na kuchence (również indukcyjnej), jak i na grillu. Należy zawsze sprawdzić użycie każdego produktu. Można wybierać różne rodzaje powierzchni i materiałów, w tym także żeliwo. Zwykle mają nieprzywierającą powierzchnię. Zarówno dym, jak i nieprzyjemny zapach soku kapiącego na grill są zminimalizowane. Ponadto potrzeba znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu żywność jest zdrowsza. Ponadto są łatwe w obsłudze. Z pewnością ucieszy Cię fakt, że nagrzewają się równomiernie, nie ma nigdzie „zimnych” miejsc. Dodatkowo, dzięki ząbkowanej powierzchni, sok nie znika z grilla, lecz pozostaje dostępny do późniejszego spożycia.
Tak jak w klasycznej kuchni mamy specyficzne przybory kuchenne, tak i do grillowania powinniśmy zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt. Ciekawy jest na przykład zestaw przyborów do grillowania Fiskars. A ponieważ grillowanie to nie tylko jedzenie, ale także napoje, zaopatrz się w ekspres do napojów gazowanych lub czajnik z filtrem. Z tak uzdatnionej wody można przygotować smaczne napoje, szczególnie jeśli użyje się owoców i ziół z ogrodu, doda się do niej plasterek cytryny lub pomarańczy. Świetne drinki można też przygotować np. z ogórka, truskawek czy arbuza.