Zawartość Twojego koszyka
Twój koszyk jest pusty.
Reklamacje i zwroty
Zgłaszanie reklamacji, informacje o przebiegu i rozpatrywaniu reklamacji, zwrot towaru.
Twój koszyk jest pusty.
Kamień kotłowy tworzy się w sposób naturalny tam, gdzie powierzchnie mają kontakt z wodą. Po wyschnięciu kropli na powierzchni pozostaje białawy nalot, który miejscami może mieć odcień żółtawy lub brązowy. Za jego powstawanie odpowiadają głównie sole wapnia i magnezu. Im dłużej pozwolimy tym warstwom utworzyć się na powierzchni, tym będą mocniejsze. Z czasem mogą przypominać prawdziwy kamień (a nawet zachowywać się w taki sposób, jeśli zostaną utwardzone). Im więcej soli zawiera woda, tym jest ona twardsza i tym większe jest ryzyko powstawania osadów. Uważaj, nie chodzi „tylko” o wodę, ale także o parę wodną.
Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z problemem kamienia kotłowego. Niektóre są intensywne, inne wymagają większej konserwacji. Dobrze jest nie „utknąć” w jednym kierunku. Jakie więc mamy opcje?
Jeśli masz w domu twardą wodę, naturalne środki czyszczące mogą okazać się niewystarczające i konieczne będzie użycie profesjonalnego odkamieniacza. Zaletą tych produktów jest to, że można je stosować również do innych małych urządzeń, narażonych na osadzanie się kamienia - ekspresów do kawy, sokowirówek, piekarników parowych... Ich stosowanie jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do produktu. Zazwyczaj należy wymieszać miarkę produktu (nakrętkę lub oznaczenie bezpośrednio na produkcie) z określoną ilością wody, a następnie wlać do czajnika. Następnie zazwyczaj „gotujesz” tę mieszankę. Nie zapomnij zagotować czystej wody i wypłukać jej wnętrze.
Najbardziej powszechną metodą czyszczenia i usuwania kamienia jest stosowanie octu. Jeśli więc zastanawiasz się, jak wyczyścić czajnik, może to być Twój pierwszy wybór. Zwłaszcza jeśli osady są naprawdę odporne. Używa się klasycznego octu fermentacyjnego (8%). Jego zaletą jest niska cena i wydajność. Oprócz usuwania kamienia usuwa również brud i dezynfekuje powierzchnie. Ale bądź ostrożny, nie wszystkie powierzchnie są gotowe na taką „moc”!
Wlać roztwór w proporcji 1:1 (woda:ocet) do czajnika i zagotować. Następnie wyłącz czajnik i odczekaj co najmniej 15 minut. Wylej zawartość i przetrzyj powierzchnie gąbką. Następnie wypłucz czajnik i zagotuj w nim czystą wodę, którą następnie wylej.
Soda oczyszczona: Rozpuść łyżeczkę sody oczyszczonej w 3 łyżkach wody i dodaj mieszankę do czajnika. Pozostawić na noc. Rano napełnij konewkę wodą i zagotuj ją.
Kwas cytrynowy: W zależności od wielkości czajnika, do wody wsyp 1–2 łyżeczki kwasu cytrynowego i zagotuj. Następnie odczekaj około godziny. Niektórzy zastępują kwas cytrynowy cytrynami, jednak nie zawsze zawierają one wystarczającą ilość składników aktywnych.
Cola: Do dzbanka wlej colę i wodę w proporcji 1:1. Następnie doprowadź mieszaninę do wrzenia i odstaw na około 30 minut. Można również czyścić szczotką.
UWAGA: Przed ponownym użyciem należy zawsze zagotować jedną porcję czystej wody i następnie wypłukać konewkę.
Aby uniknąć (często pojawiającego się) pytania, jak wyczyścić czajnik z kamienia, należy zastosować się do kilku wskazówek.