Przejdź do głównej treści

Czajnik elektryczny działa jak magnes na kamień. Jednak w przeciwieństwie do ekspresu do kawy, nie poświęcamy mu tyle uwagi, na ile zasługuje. Dzięki niemu możemy przygotowywać pyszne napoje, ale pomaga nam też przyspieszyć gotowanie. Jak zatem oczyścić czajnik z kamienia i brudu?

Dlaczego kamień kotłowy stanowi problem

Kamień kotłowy tworzy się w sposób naturalny tam, gdzie powierzchnie mają kontakt z wodą. Po wyschnięciu kropli na powierzchni pozostaje białawy nalot, który miejscami może mieć odcień żółtawy lub brązowy. Za jego powstawanie odpowiadają głównie sole wapnia i magnezu. Im dłużej pozwolimy tym warstwom utworzyć się na powierzchni, tym będą mocniejsze. Z czasem mogą przypominać prawdziwy kamień (a nawet zachowywać się w taki sposób, jeśli zostaną utwardzone). Im więcej soli zawiera woda, tym jest ona twardsza i tym większe jest ryzyko powstawania osadów. Uważaj, nie chodzi „tylko” o wodę, ale także o parę wodną.

Wady kamienia kotłowego w czajniku elektrycznym

480_F_1215764000_hkwk6TLBkgcv7NRZGrRRhSrPBUsNX1VB.jpg
  • Kamień kotłowy negatywnie wpływa zarówno na smak i zapach samej wody, jak i przygotowywanych na jej bazie napojów oraz potraw.
  • W niektórych przypadkach kamień może się „odkleić” i przedostać do jedzenia/napojów.
  • Istnieje ryzyko uszkodzenia wewnętrznych powierzchni czajnika i jego uruchomienia, np. przecieka lub nie jest prawidłowo osadzony na elemencie grzewczym.
  • Kamień wydłuża czas nagrzewania = wyższe koszty, zmniejszona wydajność.
  • Kamień kotłowy może powodować przegrzanie i uszkodzenie elementu grzejnego lub zwarcie instalacji elektrycznej w mieszkaniu.
  • Ciągła powierzchnia stanowi doskonałe środowisko do rozwoju niepożądanych mikroorganizmów.

Jak odkamienić czajnik?

shutterstock_2419166589.jpg

Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z problemem kamienia kotłowego. Niektóre są intensywne, inne wymagają większej konserwacji. Dobrze jest nie „utknąć” w jednym kierunku. Jakie więc mamy opcje?

  • specjalny odkamieniacz
  • czyszczenie octem
  • czyszczenie sodą oczyszczoną
  • czyszczenie kwasem cytrynowym
  • czyszczenie napojem typu cola

Wybierz profesjonalną opiekę

Jeśli masz w domu twardą wodę, naturalne środki czyszczące mogą okazać się niewystarczające i konieczne będzie użycie profesjonalnego odkamieniacza. Zaletą tych produktów jest to, że można je stosować również do innych małych urządzeń, narażonych na osadzanie się kamienia - ekspresów do kawy, sokowirówek, piekarników parowych... Ich stosowanie jest bardzo proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do produktu. Zazwyczaj należy wymieszać miarkę produktu (nakrętkę lub oznaczenie bezpośrednio na produkcie) z określoną ilością wody, a następnie wlać do czajnika. Następnie zazwyczaj „gotujesz” tę mieszankę. Nie zapomnij zagotować czystej wody i wypłukać jej wnętrze.

Jak wyczyścić czajnik octem

Najbardziej powszechną metodą czyszczenia i usuwania kamienia jest stosowanie octu. Jeśli więc zastanawiasz się, jak wyczyścić czajnik, może to być Twój pierwszy wybór. Zwłaszcza jeśli osady są naprawdę odporne. Używa się klasycznego octu fermentacyjnego (8%). Jego zaletą jest niska cena i wydajność. Oprócz usuwania kamienia usuwa również brud i dezynfekuje powierzchnie. Ale bądź ostrożny, nie wszystkie powierzchnie są gotowe na taką „moc”!

Jak wyczyścić czajnik octem.

Wlać roztwór w proporcji 1:1 (woda:ocet) do czajnika i zagotować. Następnie wyłącz czajnik i odczekaj co najmniej 15 minut. Wylej zawartość i przetrzyj powierzchnie gąbką. Następnie wypłucz czajnik i zagotuj w nim czystą wodę, którą następnie wylej.

Jak inaczej wyczyścić czajnik?

shutterstock_2424219965.jpg

Soda oczyszczona: Rozpuść łyżeczkę sody oczyszczonej w 3 łyżkach wody i dodaj mieszankę do czajnika. Pozostawić na noc. Rano napełnij konewkę wodą i zagotuj ją.

Kwas cytrynowy: W zależności od wielkości czajnika, do wody wsyp 1–2 łyżeczki kwasu cytrynowego i zagotuj. Następnie odczekaj około godziny. Niektórzy zastępują kwas cytrynowy cytrynami, jednak nie zawsze zawierają one wystarczającą ilość składników aktywnych.

Cola: Do dzbanka wlej colę i wodę w proporcji 1:1. Następnie doprowadź mieszaninę do wrzenia i odstaw na około 30 minut. Można również czyścić szczotką.

UWAGA: Przed ponownym użyciem należy zawsze zagotować jedną porcję czystej wody i następnie wypłukać konewkę.

Zapobieganie i jeszcze raz zapobieganie

Aby uniknąć (często pojawiającego się) pytania, jak wyczyścić czajnik z kamienia, należy zastosować się do kilku wskazówek.

  • Nie pozostawiaj wody w czajniku po zaparzeniu napoju. Co najmniej raz powinieneś wylać wodę z czajnika, kiedy wychodzisz z kuchni (lub z domu).
  • Stosuj filtrowaną wodę (na przykład filtruj ją w dzbankach lub filtrach bezpośrednio na kranie/linii).
  • Regularnie konserwuj czajnik. Regularnie wycieraj powierzchnie zewnętrzne (na nich również może osadzać się kamień, który może utrudniać Ci życie) i odkamieniaj je.
Małgorzata Palatin

Pisanie artykułów to dla mnie nie tylko zawód, ale także hobby. A ponieważ nie ograniczam się tylko do słów i pomysłów, w moich tekstach mogę wykorzystać różnorodne doświadczenia życiowe. Co więcej, elastyczne podejście do zmian pozwala mi odkrywać nowe możliwości i powiązania, nawet w sytuacjach, w których nie są one na pierwszy rzut oka widoczne.

Powiązane produkty

27,97 zł z podatkiem VAT
W magazynie 5 szt.
Wysyłamy dzisiaj
123,69 zł z podatkiem VAT
W magazynie 9 szt.
Wysyłamy dzisiaj
114,65 zł z podatkiem VAT
W magazynie 1 szt.
Wysyłamy dzisiaj
191,11 zł z podatkiem VAT
Zwykle wysyłamy w ciągu 11 dni.

Podobne artykuły

Do góry