Zawartość Twojego koszyka
Twój koszyk jest pusty.
Reklamacje i zwroty
Zgłaszanie reklamacji, informacje o przebiegu i rozpatrywaniu reklamacji, zwrot towaru.
Twój koszyk jest pusty.
Zasady dotyczące posiłków zmieniają się podobnie jak zasady ortografii. To znaczy bardzo mocno i powoli. Im ważniejsze wydarzenie, tym bardziej „rygorystyczna” etykieta obowiązuje. Na zwykłe rodzinne spotkania najczęściej sięgamy po zwykłą zastawę stołową, jeśli jest to ważniejszy moment, chcemy stworzyć odpowiednią atmosferę. Jak nakryć stół na urodziny, Boże Narodzenie, Wielkanoc lub jak prawidłowo nakryć stół na lunch z partnerem biznesowym? Podstawową zasadą jest schludna przestrzeń, w której zorganizujesz wszystko, czego potrzebujesz zgodnie z danym wydarzeniem. Oprócz dekoracji tematycznej niezbędny będzie obrus, podkładki, komplet naczyń (talerz głęboki, talerz do dania głównego, talerz deserowy, talerz z kością), sztućce, ale także szklanki do wody, wina czy piwa, a także serwetki oraz kubki do kawy lub herbaty.
Oprócz doskonale przygotowanej tablicy trzeba pomyśleć także o „drobiazgu” jakim jest harmonogram spotkań. Wiedz, że oszczędzi Ci to wielu nerwów i domysłów. Podstawową zasadą jest zastępowanie kobiet i mężczyzn. Znamienici goście siedzą jak najbliżej gospodarzy. Dodaj odrobinę empatii i gości, którzy tak naprawdę nie muszą siedzieć blisko siebie (ani naprzeciw siebie). Dotyczy to także nastolatków. Gospodarze siedzą albo u szczytu stołu naprzeciw siebie, albo obok siebie, pośrodku dłuższej ściany. Ważniejsi goście siedzą tyłem do ściany, twarzą do pokoju lub twarzą do drzwi wejściowych. Chodzi o zaszczepienie poczucia bezpieczeństwa. Kobiety nie powinny siadać na krawędzi stołu. Nie bój się przygotować plakietek.
Najbardziej dramatycznym członkiem rodziny są dzieci, które zwykle siadają obok wszystkich. Zaleca się jednak umieszczanie młodszych dzieci obok matek, które są w naturalny sposób przygotowane do radzenia sobie z nimi. Zapewnij na czas wystarczającą liczbę krzeseł do jadalni lub fotelików podwyższających dla dzieci. Wariantem dla przyjaciół jest sięgnięcie po dziecięcy stolik, przy którym dzieci będą same. Jest odpowiedni dla dzieci od około 4 roku życia, które mają już nawyki z przedszkola. Nie bój się nietłukących się naczyń plastikowych.
Biały obrus nadaje się do stworzenia „luksusowej” atmosfery. Wygląda czysto, szlachetnie i podkreśla inne elementy. Powinien zawsze wystawać poza krawędzie stołu o co najmniej 20 cm. Alternatywą jest tzw napron (pasek tkaniny na środku stołu), jeśli Twój stół jest naprawdę wyjątkowy i chcesz dać mu możliwość wyróżnienia się. Każdy gość ma swoje własne nakrycie. Im bardziej pomysłowy jest serwis restauracyjny, tym bardziej minimalistyczny powinien być obrus/podkładka. Chodzi o wsparcie wizualne, a nie o walkę o uwagę.
Dużym tematem jest sposób serwowania. Czy goście „ładują” jedzenie z przygotowanych pojemników, czy też będziesz je podawać? W związku z tym należy również przygotować świąteczną tablicę. Jeśli goście będą odbierać jedzenie, przygotuj powierzchnie do serwowania, na których można będzie postawić miski, gdy wszyscy będą „załadowani”. Część jadalną (i może służyć również jako dekoracja) mogą stanowić np. oliwki, pokrojony ser, pomidory, orzechy lub prażone pestki, winogrona i inne pokrojone warzywa na środku stołu. Można tu także umieścić wypieki.
Jeśli podajesz jedzenie, powinno ono stanowić część tzw. nakrycia stołu. płyta bazowa, która pozostaje na stole. Następnie kładziesz na nim talerze z poszczególnymi daniami. Czysty talerz do każdego dania. Powszechnie w gospodarstwach domowych podstawkę zastępuje się obrusem. Jeśli nie gościsz „księżniczki”, to zazwyczaj wystarczą dwa talerze na każdą osobę (zupa i danie główne), a następnie osobno przynieś talerze deserowe.
Sztućce ułożone są obok talerzy w taki sposób, aby logicznie usunąć najpierw te zewnętrzne. Łyżka do zupy i nóż/noże (ryba, stek, sos...) leżą po prawej stronie, widelec/y po lewej stronie. Połóż łyżkę/widelec deserowy na talerzach. W przypadku serwowania ryb lub jedzenia ze „śmieciami” należy zapewnić gościowi także tzw talerz klubowy, na którym umieszcza kości. Na początku zwykle przygotowuje się tam serwetkę.
I jak prawidłowo nakryć stół, lub umieścić okulary? Najbliższy powinien być ten, którego używasz jako pierwszy (tosty) lub taki, który pasuje do wybranego napoju. Usuń pozostałe. Na stole można już przygotować karafki z wodą. Podajesz kawę po posiłku. Spróbuj użyć nietradycyjnych kubków szklanych o podwójnych ściankach.
Zwykle używamy dekoracji, aby stworzyć pożądaną atmosferę. Większość okazji się powtarza, dlatego zalecamy, aby ich nie wyrzucać.
Ozdoby świąteczne: wianek adwentowy, poinsecja, liście ostrokrzewu, podkładki z motywem bożonarodzeniowym, serwetki z motywem bożonarodzeniowym, ułożone gałązki drzew iglastych, złocone/srebrzone lub naturalne szyszki różnych gatunków drzew iglastych... Odpowiednie kolory to czerwień, zieleń, złoto. Można też spróbować ozdób miedzianych, w tym sztućców. Nie bój się dekoracji ze słomy czy delikatnych światełek, na przykład umieszczonych w butelce lub wazonie. Jeśli nie masz małych dzieci, odpowiednie są również świece (i to nie tylko te na wieńcu adwentowym).
Dekoracje wielkanocne: Wielkanoc kojarzy się z wiosną, czyli z przebudzeniem się natury. Odpowiednie są wszelkiego rodzaju wiosenne kwiaty, tulipany, przebiśniegi, złoty deszcz, koty... Ponieważ wiosna to także prokreacja, nie powinno zabraknąć symboli jaj i młodych (króliczki, pisklęta...). Motyw można powtórzyć nie tylko na podkładkach, ale także na serwetkach.
Urodziny: Stół urodzinowy dla młodszych dzieci jest zwykle udekorowany w określonym kolorze lub w jasnych kolorach. Odpowiednie są konfetti, nadmuchiwane balony, kolorowe talerze i serwetki. Na środku stołu możesz przygotować tacę z ciastem. Jak nakryć stół na urodziny będące rocznicą życia? Można również zająć miejsce w formie „stolików bufetowych”. Pomiędzy poszczególnymi przekąskami możesz np. umieścić zdjęcia solenizanta z różnych etapów jego życia.