Zawartość Twojego koszyka
Twój koszyk jest pusty.
Reklamacje i zwroty
Zgłaszanie reklamacji, informacje o przebiegu i rozpatrywaniu reklamacji, zwrot towaru.
Twój koszyk jest pusty.
Na rynku istnieje wiele typów zlewów kuchennych. Można wybierać pomiędzy zlewami nierdzewnymi, z tectonitu, granitowymi i ceramicznymi. Są wysokiej jakości, eleganckie, ponadczasowe i podkreślą ogólny wygląd waszej kuchni. Żeby na dłuższy czas zachowały jakość i wygląd, trzeba koniecznie wiedzieć, jak czyścić zlew i czego podczas czyszczenia zlewu unikać. Podajemy kilka sprawdzonych sposobów i zasad, jak się do tego zabrać.
Zanim zaczniecie szukać sposobów na oczyszczenie zapuszczonego zlewu, trzeba uświadomić sobie, że najlepiej jest temu stanowi zapobiegać. Podstawą czyszczenia zlewu jest regularność. Bez regularnej dbałości o zlewozmywaki kuchenne nawet największe wysiłki i najlepsze metody miną się z celem. Większość producentów zaleca czyszczenie zlewozmywaka codziennie, albo zaraz po skończeniu większego gotowania. Jak się zabierać za codzienne czyszczenie zlewu? Nie ma co komplikować sprawy, miękką szmatką zmoczoną w wodzie ze środkiem czyszczącym należy przetrzeć dno zlewu i jego ścianki, powierzchnię ociekacza, nie zapominać również o baterii kuchennej i miejscu jej zamocowania. Po oczyszczeniu zlewu z zabrudzeń i nadmiaru wody wytrzyjcie go do sucha. W ten sposób pozbędziecie się nieeleganckich smug na powierzchni zlewu i ograniczycie ryzyko odkładania się kamienia.
Po mniej więcej 30 użyciach (czyli po jakichś dwóch tygodniach) zlew należy wyczyścić dokładniej. Gdy jest codziennie intensywnie używany, czas ten będzie oczywiście znacznie krótszy. Do dokładniejszej konserwacji można użyć specjalnych środków do czyszczenia zlewu. Produkuje się je specjalnie do kuchennych zlewozmywaków, czyli są bardzo delikatne. Gwarantują one, że powierzchnia zlewów kuchennych pozostanie jak nowa.
Nigdzie nie podano, jak intensywnie czyścić zlew, ale nigdy nie zaleca się stosowania wybielacza czy bardziej agresywnych środków chemicznych. Należy także unikać drucianych drapaków, piasku do czyszczenia, szorstkich środków czyszczących i tak dalej. Nie ma znaczenia, z jakiego materiału jest zlew – żaden materiał nie jest niezniszczalny i stuprocentowo odporny na uszkodzenia mechaniczne. Jeżeli zanieczyszczenia są trudne do usunięcia, trzeba pozwolić, aby któryś z wybranych środków działał dłużej, a dopiero potem starać się je usunąć. Należy dawać pierwszeństwo wytrwałości, nie sile.
Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej są bardzo popularne. Mają uniwersalny styl i są łatwe w utrzymaniu. Stal nierdzewna jest najbardziej odporna na środki czyszczące ze wszystkich materiałów, z jakich produkuje się zlewy. Niestety nie znaczy to, że jest niezniszczalna. Na co zatem należy uważać? Zlewy ze stali nierdzewnej nie lubią przedmiotów rdzewiejących, jak na przykład drucianych szczotek, drapaków, śrub albo narzędzi. Najlepiej ich unikać, by zapobiec problemom z powstawaniem rdzawych śladów na dnie zlewu, nie mówiąc już o zarysowaniach. Bezpiecznie można je wyczyścić preparatem do zlewów ze stali nierdzewnej.
Zlewy granitowe wyróżniają się niepowtarzalnym wzornictwem. Ich struktura nie jest jednak idealnie gładka, a zatem są bardziej wrażliwe na zanieczyszczenia.
Zapamiętajcie więc dobrze:
Trzeci z materiałów używanych na zlewozmywaki kuchenne to ceramika. Należy do najbardziej odpornych, ale jednocześnie jest najbardziej krucha. Uderzenia ciężkimi lub ostrymi przedmiotami naprawdę nie wychodzą jej na zdrowie. Oczywiście tu też konieczna jest regularność i dokładność. Istnieją specjalne środki przeznaczone właśnie do powierzchni ceramicznych, można jednak i w tym przypadku stosować mieszankę sody oczyszczonej i kwasu cytrynowego, ewentualnie octu. Kolejną inspirację znaleźć można w naszym poprzednim artykule Jak wyczyścić zlew ceramiczny.
Jeżeli dbacie także o odpływy, unikniecie nieprzyjemnych zapachów, które mogą się z nich wydobywać. Pozbądźcie się odoru z odpływu raz na zawsze!
Starannie wyczyściliście zlew, ale i tak coś psuje ogólne wrażenie? Jeżeli zatkał się odpływ lub nieprzyjemnie pachnie, a wymontowanie i oczyszczenie odpływu pod zlewem nie pomaga, wypróbujcie sodę oczyszczoną w połączeniu z octem. Zawartość dwóch woreczków sody oczyszczonej wsypać do odpływu i zalać pół litrem letniego octu. Do mieszanki można dodatkowo dolewać gorącej wody. Wynik nie każe na siebie długo czekać. Najpierw prawdopodobnie pojawi się piana i bulgotanie, a następnie zanieczyszczenia zaczną się uwalniać. Uwaga, czasami wracają z powrotem do zlewu, zanim uda się je „przesunąć“ dalej. Podstawową prewencją jest oczywiście sitko, które wyłapie podstawowe zanieczyszczenia, oraz niewylewanie tłuszczu do odpływu.
Dalsze sprawdzone rady:
Odkładający się kamień to utrapienie w prawie każdym gospodarstwie. Jak duże ‒ to zależy od twardości wody. Jeżeli macie twardą wodę (= zawiera dużo minerałów), trzeba intensywniej zająć się jego zwalczaniem. Także w tym przypadku można przy czyszczeniu zlewu unikać chemikaliów. Na kamień działa mieszanka octu i ciepłej wody (stosunek 1:5 do zwykłego dziennego płukania, 1:3 przy silniejszym zanieczyszczeniu). Ta pasta przydatna jest również do czyszczenia sitka do zlewu. Najpierw trzeba je namoczyć w ciepłej kąpieli z octu i wody, a następnie wyszorować szczoteczką.
Pastę można także zastosować na wyraźniejsze osady. Do sody oczyszczonej domieszać ocet i wodę, póki nie powstanie pasta, którą następnie trzeba nanieść na dotknięte osadem miejsca. Pozostawić do działania, a po kilku minutach spłukać, ewentualnie przetrzeć szmatką lub delikatną szczoteczką. Pasta jest dobra na przykład w miejscu zamocowania baterii kuchennej.
Wybierzcie zlewozmywaki z naszej urozmaiconej oferty. Jeżeli nie macie pewności co do swojego wyboru, nasi fachowcy chętnie wam doradzą.