Zawartość Twojego koszyka
Twój koszyk jest pusty.
Sprzątanie kuchni to proces, który nigdy się nie kończy. Niestety, musimy o to dbać za każdym razem, gdy gotujemy. Niezależnie od tego, czy nam się to podoba, czy nie, nieważne jak bardzo będziemy ostrożni, zawsze coś spadnie na podłogę, blat roboczy będzie nosił ślady użytkowania, płyta grzewcza i zlew również wymagają naszej uwagi. Pierwszym narzędziem do sprzątania, jakie powinieneś mieć pod ręką, jest miotła. Świetną alternatywą dla klasycznej miotły jest gumowa miotła Supra marki Leifheit, która świetnie radzi sobie nie tylko z okruchami, ale także z kurzem i włosami. Jego zaletą jest to, że nie osadza się w nim brud i jest łatwy do umycia. Miotła ręczna Perle doskonale nadaje się do zbierania stert brudu. Podczas gotowania lub pieczenia na podłodze mogą pojawiać się krople tłuszczu. Podłogi możesz łatwo przetrzeć wilgotną ściereczką lub skorzystać z pomocy zestawu czyszczącego PowerClean M.
Po każdym użyciu należy wyczyścić powierzchnię roboczą, aby usunąć zaschnięty brud, okruszki, zanieczyszczenia, tłuszcz i wilgoć. Świetnie sprawdzi się ściereczka kuchenna z mikrofibry lub chłonna ściereczka z odrobiną wody źródlanej. Jeśli dotknąłeś uchwytów szuflad lub szafek brudnymi rękami, warto je także przetrzeć. W przypadku płyty ceramicznej należy odczekać, aż poszczególne pola grzejne ostygną, a następnie usunąć z płyty wszelkie resztki jedzenia i wytrzeć ją do sucha. Jeśli coś się tam „przypaliło”, warto odczekać chwilę, aż produkt zadziała (może to być soda oczyszczona, ale też słoiczek lub specjalny preparat do blatów). Metalowe części kuchenek gazowych również wymagają konserwacji. Przed użyciem piekarnika należy odczekać, aż ostygnie, a następnie wytrzeć wszelkie zabrudzenia. Wiele produktów ma funkcję samooczyszczania, warto ją od czasu do czasu włączyć.
Sprzątanie kuchni oznacza również regularną pielęgnację zlewu i kranu. Przydatna w tym celu będzie miękka ściereczka nasączona wodą źródlaną, którą można przetrzeć dno i ścianki zlewu oraz tackę ociekową. W przypadku baterii zlewozmywakowych należy pamiętać o zabezpieczeniu miejsca, w którym bateria łączy się ze zlewem oraz ruchomej części dźwigni. Następnie wszystko opłucz (np. spryskiwaczem pod kranem umywalkowym) i wytrzyj do sucha.
WSKAZÓWKA SANITINO: Aby zachować piękny wygląd i funkcjonalność baterii i zlewu na długi czas, należy uważać na żywność, która może powodować plamy. Spłucz zlew po każdym krojeniu owoców lub warzyw (zawierają kwasy, które mogą uszkodzić powierzchnię) i nie pozostawiaj w nim brudnych lub mokrych naczyń na zbyt długo.
Kilka razy w roku należy przeprowadzić gruntowne sprzątanie kuchni, docierając nawet do miejsc, których rzadko odwiedzamy podczas normalnego funkcjonowania. Zacznij od góry i schodź w dół aż do podłogi.
1. Górne krawędzie szafek. Jeśli nie masz górnych szafek sięgających sufitu, to właśnie tam osadza się kurz, który unosi się po całym pomieszczeniu. Czasami wystarczy ściereczka, innym razem potrzebna będzie szmatka, wiadro ciepłej wody i odrobina octu. Tak czy inaczej, idź wysoko i wytrzyj kurz z szafek i górnych otwartych półek.
2. Sięgnij z powrotem do szafek. Sprzątanie kuchni wiąże się z odkryciem rzeczy, które jakiś czas temu schowałeś na dnie szafek. Sprawdź, czy jest nadal w dobrym stanie. Być może znajdziesz tam coś, czego szukałeś od dłuższego czasu. Jest to również okazja, aby zastanowić się, czy na pewno potrzebujemy wszystkiego, co mamy w szafie.
3. Organizacja szafy. Uporządkuj to, co masz w kuchni. Zastanów się także nad możliwością rozbudowy i uporządkuj swoje rzeczy w taki sposób, aby zaoszczędzić miejsce, a jednocześnie mieć pod ręką to, czego aktualnie potrzebujesz.
4. Szafka na żywność. Spiżarnia to obszerny temat. To miejsce pełne skarbów, których zazwyczaj nie chcemy dzielić z domowymi szkodnikami, takimi jak mole, karaluchy, różnego rodzaju „robaczki” czy muchy. Musimy sprawdzać zawartość spiżarni przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli planujesz gruntowne porządki w kuchni, sprawdź daty ważności i pozbądź się produktów spożywczych, które wyglądają podejrzanie. Przetrzyj półki i szuflady szmatką, aby pozbyć się okruchów.
5. Sprawdź przyprawy. Przyprawy, zwłaszcza te znajdujące się nie w butelkach, lecz wyłącznie w torebkach, mogą być źródłem moli spożywczych. Wytrzyj szufladę i pozbądź się wszystkiego, co nosi ślady podejrzanego ruchu.
6. Kaptur. Ekstraktor zapachów i pary chroni nasze meble i utrzymuje przyjemną atmosferę w mieszkaniu. Podczas gruntownego sprzątania kuchni nie zapomnij o wyczyszczeniu filtrów. Zazwyczaj można je myć w zmywarce.
7. Lodówka. Inne ważne wydarzenia to m.in. opróżnienie lodówki. Zazwyczaj rozmrażamy zamrażarkę dwa razy do roku, ale lodówkę powinniśmy przecierać przynajmniej raz w miesiącu. Szuflady na warzywa jeszcze częściej. WSKAZÓWKA: aby szybciej wyczyścić lodówkę, połóż na spodzie ręcznik papierowy. Następnie po prostu wymień go na czysty.
8. Piekarnik i kuchenka mikrofalowa. Kolejną czynnością typową dla sprzątania kuchni jest mycie piekarnika. Jak wskazaliśmy, większość produktów posiada funkcję samoczyszczenia, jednak nadal konieczne jest wykonanie pewnego rodzaju kąpieli dla zaschniętego brudu, aby można go było później łatwiej usunąć.
9. Podłoga. Mimo że zazwyczaj zamiatamy kuchnię kilka razy dziennie, od czasu do czasu trzeba też przetrzeć podłogę pod szafkami. Aby praca była bardziej efektywna, zastosuj na przykład zestaw Clean Twist M Ergo Mobile z opatentowaną technologią obrotu w uchwycie. Umożliwia leczenie nawet trudno dostępnych miejsc. Nadaje się również do podłóg drewnianych pływających.
10. Okna. Jeżeli w kuchni znajdują się okna, należy zwrócić na nie uwagę. Odkurzacz do okien Nemo marki Leifheit doskonale się do tego nadaje, ponieważ charakteryzuje się lekką, ergonomiczną konstrukcją i jest w stanie odkurzyć powierzchnię do 130 m2 na jednym ładowaniu.